Sezóna Růžových vín je tu
Letní sezóna doslova vybízí k ochutnávkám růžových vín. V dnešní době existuje mnoho výrobců růžových vín, a proto bychom vám rádi tímto článkem pomohli při správném výběru vín.
Existují tři hlavní způsoby výroby růžového vína:
- kontakt se slupkou
- metoda „Saignée“
- míchání ( assamblage)
Co si vůbec představit pod těmi třemi způsoby výroby vín?
Pokud je primárním produktem růžové víno, vyrábí se metodou kontaktu se slupkou. Hrozny s modrou slupkou se rozdrtí a slupky se nechají krátkou dobu, obvykle dvě až dvacet hodin macerovat s moštem. Hroznový mošt je po uplynutí této doby vylisován a slupky vyhozeny, nebo využity na další postprodukci, místo aby zůstaly v kontaktu během fermentace (jako u výroby červeného vína).
Čím déle jsou slupky ponechány v kontaktu se šťávou, tím intenzivnější je barva výsledného vína.
Pokud máte rádi v růžových vínech plnost a výraznější barvu, tak pro tento účel slouží metoda Saignée, která spočívá v tom, že vinař při výrobě červených vín odstraní v určité fázi část moštu, růžové šťávy, která může být fermentovaná odděleně právě za účelem výroby rosé.
Když si vinař přeje dodat červenému vínu více taninu a barvy, může být část růžové šťávy z moštu odstraněna v rané fázi, což je známo jako metoda Saignée (z francouzského krvácení). Červené víno, které potom zůstalo v kádích, se v důsledku „vykrvení“ zesílí, protože se sníží objem šťávy v moštu a mošt zapojený do macerace se stane koncentrovanějším.
Poslední způsob výroby růžových vín spočívá v prostém přimíchávání červeného vína do bílého vína za účelem dodání barvy. Způsob výroby je to v celku neobvyklý a ve většině vinařských oblastí se nedoporučuje, zejména ve Francii, kde je to zákonem dokonce zakázáno. Nicméně, nebyli by to Francouzi, kdyby si nevyjednali výjimku. Tou výjimkou je Champagne a vína z této oblasti, kde je tato metoda využívaná v drtivé většině pro výrobu šumivých růžových vín. V Champagne je známo, že několik špičkových výrobců nepoužívá tuto metodu, ale spíše metodu saignée, právě díky tomu, aby ve vínech docílili plnost a výraznější barvu, jak už sami víte, pokud jste pozorně četli tento článek. Na zdraví !!!
Doporučené produkty11

SON MAYOL ROSÉ
818,18 Kč / ks bez DPH

SYROSA MAREMMA TOSCANA ROSATO
128,93 Kč / ks bez DPH

B.IO WINES NERO D'AVOLA ROSATO
165,21 Kč / ks bez DPH


ZINZULA ROSÉ NEGROAMARO ROSATO
247,11 Kč / ks bez DPH

BULGARINI CHIARETTO RIVIERA DEL GARDA CLASSICO DOC
230,58 Kč / ks bez DPH

BELLAVISTA FRANCIACORTA ROSÉ DOCG
1 148,76 Kč / ks bez DPH

BERINGER CLASSIC ZINFANDEL ROSÉ
139,67 Kč / ks bez DPH

HILLINGER SECCO ROSÉ PINK RIBBON SCHAUMWEIN
280,99 Kč / ks bez DPH

CA´DEI FRATI RIVIERA DEL GARDA BRESCIA ROSATO
271,90 Kč / ks bez DPH

HILLINGER SECCO ROSÉ SCHAUMWEIN 0,2 L
76,03 Kč / ks bez DPH

DOMAINE DE LA ROUVIÉRE COTES DE PROVENCE
247,11 Kč / ks bez DPH