Letní sezóna doslova vybízí k ochutnávkám růžových vín.  V dnešní době existuje mnoho výrobců  růžových vín, a proto bychom vám rádi tímto článkem pomohli při správném výběru vín.

Existují tři hlavní způsoby výroby růžového vína:

  1. kontakt se slupkou
  2. metoda „Saignée“
  3. míchání ( assamblage)

Co si vůbec představit pod těmi třemi způsoby výroby vín?

Pokud je primárním produktem růžové víno, vyrábí se metodou kontaktu se slupkou. Hrozny s modrou slupkou se rozdrtí a slupky se nechají krátkou dobu, obvykle dvě až dvacet hodin macerovat s moštem.  Hroznový mošt je po uplynutí této doby vylisován a slupky vyhozeny, nebo využity na další postprodukci,  místo aby zůstaly v kontaktu během fermentace (jako u výroby červeného vína).

Čím déle jsou slupky ponechány v kontaktu se šťávou, tím intenzivnější je barva výsledného vína.

Pokud máte rádi v růžových vínech plnost a výraznější barvu, tak pro tento účel slouží metoda Saignée, která spočívá v tom, že vinař při výrobě červených vín odstraní v určité fázi část moštu, růžové šťávy, která může být fermentovaná odděleně právě za účelem výroby rosé.

Když si vinař přeje dodat červenému vínu více taninu a barvy, může být část růžové šťávy z moštu odstraněna v rané fázi, což je známo jako metoda Saignée (z francouzského krvácení). Červené víno, které potom zůstalo v kádích, se v důsledku „vykrvení“ zesílí, protože se sníží objem šťávy v moštu a mošt zapojený do macerace se stane koncentrovanějším.

 

Poslední způsob výroby růžových vín spočívá v prostém přimíchávání červeného vína do bílého vína za účelem dodání barvy. Způsob výroby je to v celku neobvyklý a ve většině vinařských oblastí se nedoporučuje, zejména ve Francii, kde je to zákonem dokonce zakázáno. Nicméně, nebyli by to Francouzi, kdyby si nevyjednali výjimku. Tou výjimkou je Champagne a vína z této oblasti, kde je tato metoda využívaná v drtivé většině pro výrobu šumivých růžových vín. V Champagne  je známo, že několik špičkových výrobců nepoužívá tuto metodu, ale spíše metodu saignée, právě díky tomu, aby ve vínech docílili  plnost a výraznější barvu, jak už  sami víte, pokud jste pozorně četli tento článek. Na zdraví !!!