Ve světě vína a gastronomie je párování vína a sýra vždy vyhledávanou kombinací. Sýry rozdělujeme do kategorií podle mnoha různých faktorů - obsahu vlhkosti, druhu mléka použitého při výrobě sýra, obsahu tuku a doby zrání sýra.

I když si možná myslíte, že se každé víno spojí s jakýmkoli sýrem, existují i v takovém párování možná úskalí, o nich až jindy. My se dnes zaměříme na snoubení sýra s dlouholetou tradicí výroby, jenž sahá až do 8 století. Řeč bude o legendárním sýru Brie.

Legenda říká, že v osmém století francouzský císař Charlemagne nejprve ochutnal tento měkký sýr v klášteře v Reuil-en-Brie a okamžitě se zamiloval do jeho krémové a bohaté chuti. Ať tak nebo tak, tento typ sýra je velmi oblíbený zejména pro již zmiňovanou chuť.

Jak se orientovat v nabídce sýrů Brie?

Brie de Meaux je považován za nejlepší francouzský Brie, následovaný Brie de Melun a Brie de Montereau. Všechny zmiňované sýry se pyšní chráněným označením původu. Kromě nich můžete na trhu se sýry koupit také mnoho chutných a kvalitních napodobenin.

Věděli jste:

Proč mají nože na čepeli díry ?

Sýrové nástroje, zejména nože, lze pořídit v nejrůznějších tvarech a podobách, od jednoduchých drátů až po děravá čísla, která vypadají jako samotný Emmental. Každý nůž je navržen tak, aby fungoval trochu jinak. A proč tedy nůž s dírami v čepeli? Tento nůž je perfektní pro měkké sýry (Brie, Camembert). Otvory v čepeli vytvářejí vzduchové kapsy a zabraňují slepení plátků při krájení.

 

Jaké víno?

Úvodem je třeba zmínit, že víno, které si vybere pro snoubení se sýrem Brie, může ovlivnit následnou chuť sýra.  Jelikož se struktura a chuťový projev sýra během stárnutí mění, je zapotřebí tento fakt vnímat při výběru vína.  Zralější Brie potřebuje plnější, silnější víno. Mladší Brie se naopak dobře hodí k lehčím vínům s výraznější kyselinou.

Proto se obecně sýr Brie velmi dobře hodí k bílým vínům, která mají nižší třísloviny a vyšší kyselost. Šumivá vína jsou také vynikající volbou. Zajímavou volbou pro párování s Brie jsou vína Rosé, která  mají v určitých případech vlastnosti červeného a bílého vína, což z nich činí fantastickou alternativu k oběma stylům vyzrálosti  sýra Brie.

Plnější červená, mající vyšší třísloviny, a která dobře fungují na zralé sýry, mohou snadno ovlivnit jemné chutě sýra Brie. Mohou také způsobit, že sýr bude mít křídovou nebo kovovou chuť. Upřednostňujete-li červená vína, možnou alternativou je víno z modré odrůdy Bobal  z oblasti Manchuela.

Z naší nabídky jsme pro vás vybrali tato vína: