Pro mnoho z nás se čas předvánoční pojí s přípravami a odpočítávám dní a hodin k blížícímu se  Štědrému dni. Štědrovečerní večeře, pravděpodobně nejdůležitější část Štědrého dne (samozřejmě kromě rozbalování dárků, nás provází už několik století.

Pro mnoho zákazníků je složité se orientovat při dnešní široké nabídce vín. Co se hodí ke kaprovi a polévce nebo k tradičnímu vánočnímu pokrmu Houbový Kuba?  

Přinášíme vám několik tipů, které vám, věříme,  zpestří blížící se chvíle klidu a pohody.

Přípitek na Vánoce

Štědrý večer začíná přípitkem, čili aperitivem.  Nejlepší volbou je šumivé víno bílé nebo růžové. Ať už se rozhodnete pro francouzský Crémant,  italské Prosecco nebo francouzské Champagne, důležitým kritériem při výběru je jeho dosážní likér, nebo, chcete-li, likér, upravující zbytkový cukr. Jelikož aperitivní nápoj má rozdráždit vaše chuťové pohárky,  a jsme teprve na začátku večera, tak doporučujeme začít  šumivým vínem ideálně  v kategorii extra brut a brut.

Tipy našeho sommeliera můžete vidět níže.

Pokud Vaše večeře bude pokračovat do zlatova osmaženým kaprem a chuťově výrazným bramborovým salátem, doporučujeme suché bílé víno např. náš německý Riesling z vinařství Siegbert Bimmerle.
Na závěr svátečního večera si kromě rozbalování dárků vychutnejte i sladkou tečku ve formě cukroví, kterou můžete dovést k dokonalosti vínem odrůdy Tramín z německého vinařství A.Diehl z oblasti Pfalz.

Celebration christmas and new year. Couple holding glasses of sparkling wine