CALVET z Rhony

 

Vinařská oblast Rhône v jižní Francii se nachází v údolí Rhôny a vyrábí řadu vín pod různými označeními Appellation d'origine contrôlée. Hlavní označení regionu v oblasti objemu produkce je Côtes du Rhône AOC.

Rhôna je obecně rozdělena do dvou podoblastí se zřetelnými vinařskými tradicemi, severní Rhôna a jižní Rhôna.

 

Severní  Rhôna

se vyznačuje kontinentálním klimatem s tuhými zimami, ale teplými léty. Severní Rhôna je chladnější než jižní Rhôna, což znamená, že mix vysázených odrůd révy vinné a styly vína se mírně liší.

Syrah je jedinou modrou odrůdou hroznů povolenou v červených vínech AOC, nově AOP z této podoblasti.

Zajímavostí u vín s označením Cornas AOC je, že se musí používat výhradně odrůda  Syrah, zatímco ostatní červená ze severní podoblasti Rhône mohou být smíchána s bílými hrozny odrůd Viognier, nebo Marsanne a Roussanne, v závislosti na označení.

Ačkoli to pravidla AOC povolují, míchání s bílými hrozny je široce praktikováno pouze pro Côte-Rôtie.

 

Viognier se sám o sobě používá pro bílá vína z Condrieu a Château-Grillet. Marsanne a Roussanne se zase používají pro bílé z Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint Joseph.

 

Jižní Rhôna

Různá terroir spolu s drsnou krajinou, vytvářejí mikroklima, která dávají vzniknout široké rozmanitosti vín. Charakteristickým rysem pěstování této oblasti je použití velkých oblázků kolem kmínků révy vinné, které absorbují sluneční teplo během dne, aby se réva udržela v teple i v noci, kdy je kvůli bezmračné obloze často významný pokles teploty.

Nejznámějším červeným vínem jižní Rhôny je Châteauneuf-du-Pape, směs obsahující až 19 odrůd hroznů (deset červených a devět bílých), jak to povolují pravidla Châteauneuf-du-Pape AOC.