.                Rádce při výběru vín ke grilování

Léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě. Myšlenky vás směřují k přípravě grilu a k dlouhým, líným jídlům upravovaným  na žhavém roštu pod širým nebem. Sýry, maso, zelenina a ovoce. To je jen výčet hlavních kategorií, které lze upravovat na grilu.

Dobrým pravidlem je párovat červená vína s červeným masem a tučnými, vydatnými jídly. Bílá vína jsou nejlepší s lehčí chutí, ideální k rybám a drůbeži.

Pokud chcete být profíky nejen při grilování a vás samotné nebo i vaši návštěvu překvapit, zkuste použít při párování toto základní pravidlo.

Když párujete víno s pokrmem, kombinujte víno s nejvýraznějším prvkem pokrmu.

Může to být koření, omáčka nebo hlavní složka. Například kuře v omáčce s houbami má zemitější a sytější chuť – takže bude potřebovat červené víno, ale grilované kuře se smetanovou citronovou omáčkou by se dobře hodilo k bílému. To je důvod, proč většina znalců vína doporučuje kombinovat víno s omáčkou namísto masa.

 

Pro inspiraci vám přinášíme několik tipů ke grilování:

Chardonnay a  tučné ryby - losos

Chardonnay je skvělá kombinace vína s lososem. Suché, středně plné Chardonnay se skvěle hodí k lehkým masům, jako jsou ryby a další mořské plody ve voňavých omáčkách.

 

Cabernet Sauvignon   - grilované červené MASO

Plná a bohatá vína této odrůdy  potřebují bohatý pokrm. To je důvod, proč se vína odrůdy Cabernet Sauvignon a červené maso tak dobře doplňují.

 

Rulandské modré a zemité příchutě  -  grilované HOUBY

Zkuste  Pinot Noir, neboli Rulandské modré zkombinovat se zemitými, pikantními chutěmi, jako jsou houbová jídla. Výborné s grilovaným Portobello.

 

Pinot Grigio a grilované MOŘSKÉ PLODY

Pinot Grigio a grilované pokrmy z mořských plodů spolu dokonale ladí díky jejich lehké a jemné chuti.

 

Růžové víno a grilované  SÝRY

Pokud jde o sýr, Rosé, zejména z Provence, je velmi oblíbené, jelikož má kyseliny a tím pádem svěžest bílého vína a zároveň si zachovává ovocné tóny typické pro červená vína.